În perioada 25 martie – 1 aprilie, organizațiile studenților basarabeni din mai multe orașe din România, membre ale Federației Tinerilor Basarabeni din România (FTB România), au desfășurat o serie de activități pentru a marca ziua de 27 martie – Unirea Basarabiei cu Regatul României.

Pentru tinerii din Republica Moldova care își fac studiile în România, evenimentele din 27 martie 1918 înseamnă consolidarea cooperării dintre cele două state care oferă cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului o perspectivă de reiterare a valorilor românești. De asemenea, tinerii sunt tot mai implicați în a celebra trecutul istoric al țării noastre pentru a se angaja activ în parcursul european al acesteia.

Astfel, la 105 ani de la înfăptuirea Unirii, organizatorii și-au dorit să aducă un omagiu celor care au făcut posibilă unificarea Basarabiei cu România Mamă, să consolideze valorile, obiceiurile și istoria comună a românilor, dar și să contribuie la a demonstra întregii lumi că Republica Moldova este parte a lumii democratice.

Timp de câteva zile, studenții din București, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca, Suceava, Brașov, Constanța, Sibiu, Galați, Craiova, Petroșani, Tîrgu Mureș și Bacău au desfășurat o serie de activități cultural-artistice pentru a marca ziua de 27 martie. Printre acestea se numără: depuneri de flori, seri de film basarabean, cine tradiționale, concerte, expoziții de fotografii, întâlniri cu basarabenii de succes din România, și hore în centrele istorice ale orașelor.

„Cu acest prilej, Federația Tinerilor Basarabeni din România este alături de Republica Moldova și de toți cetățenii ei în efortul de construire a viitorului prosper, și privește către România cu recunoștință și speranță. 27 martie este ziua în care vrem să vă reamintim despre valorile naționale, despre aportul pe care fiecare dintre voi îl poate avea la parcursul european al țării și despre pace, cooperare și egalitate.”, Cristin Murafa, Președinte FTB România.