S-o luăm de la capăt!

Totul a început în luna martie 2017, la Iași, unde ne-am întâlnit cu mai mulți tineri din diferite organizații de studenți și elevi basarabeni din România. Atunci am conștientizat că împreună putem duce reprezentarea tinerilor basarabeni la alt nivel și să fim o voce importantă la nivel național. Chiar dacă anterior au mai existat inițiative de acest gen, am decis să o luăm de la capăt, pentru că în acel moment liderii organizațiilor de basarabeni din fiecare oraș din România s-au schimbat și am fost nevoiți să punem din nou bazele a ceea ce înseamnă azi Federația Tinerilor Basarabeni.

Timp de doi ani am organizat împreună mai multe activități importante pentru tinerii din Republica Moldova, mai ales Târgul Universităților din România și Campania AdmiteRO implicit, care au fost organizate și anterior anului 2017 de grupurile de inițiativă de basarabeni, care au existat până atunci, iar noi practic am preluat și am continuat, prin intermediul acestora, să ajutăm tinerii din Republica Moldova să acceseze studiile în România.

Totuși, timp de 2 ani nu am avut o federație înființată legal la nivel național, doar un grup de inițiativă format din 15 asociații de basarabeni din România. Astfel, în primăvara anului 2019 ne-am întâlnit la Bacău, unde am decis că este momentul potrivit să ne coalizăm și să creăm una.

Au fost doi ani dificili până ne-am înființat legal, pentru că o dată cu venirea pandemiei, în anul 2020, lucrurile au început să meargă mai greu și în 2021 am fost nevoiți iarăși să o luăm de la capăt. Totuși, nu am renunțat și am continuat să facem demersurile necesare în această direcție astfel încât pe 24 septembrie 2021 am primit, de la Tribunalul București, decizia finală de înființare a Federației Tinerilor Basarabeni.