Ei sunt tinerii basarabeni, șefi de promoție în anul universitar 2021-2022
Federația Tinerilor Basarabeni împreună cu Radio Chișinău vă prezintă 16 tineri din Republica Moldova, care își fac studiile la universitățile din România și care au devenit șefi de promoție la specializările din cadrul facultăților sale.
Lista șefilor de promoție
Nimerenco Ana(facultate) – Brasov,
Versteac Aurica(specializare) – Constanta,
Cătălina Arteni(specializare) – Iasi,
Moiseenco Valeria(specializare) – Craiova,
Bubulici Anghelina(liceu) – Bucuresti,
Ursachi Aliona(liceu) – Suceava,
Focșa Inga(liceu) – Iasi,
GÎSCĂ Liliana(facultate) – Galați,
Nicolaescu Mădălina(facultate) – Iasi,
Rusu Maria(liceu) – Județul Alba,
Prichici Alina(liceu) – Chisinau(liceu)->Sibiu(licenta),
Tataru Ionela(specializare) – Cluj Napoca,
Caraman Alina(facultate) – Bucuresti,
Chele Mariana(specializare) – Craiova,
Butnaru Nadejda(liceu/colegiu) – Iasi,
Oroșan Victoria(specializare) – Timisoara,
Ursachi Cristi(specializare) – Iasi,
Diaconu Nicoleta(specializare) – Timisoara,
Bobîrcă Dan(specializare) – Brasov,
Ilovan Victoria(specializare) – Brasov.
Moiseenco Valeria, șefă de promoție pe specializarea Relații Internaționale și Studii Europene, în cadrul Facultății de Științe Sociale, Universitatea din Craiova
Numele meu este Moiseenco Valeria, și în acest an am absolvit Universitatea din Craiova, specializarea Relații Internaționale și Studii Europene. Încă din liceu eram sigură că mi-ar plăcea să fiu specializată în acest domeniu, cât despre Craiova, nu auzisem niciodată până în anul 2019. Astăzi, privind în urmă, nu cred că aș fi făcut o altă alegere, și anume de a merge în inima Olteniei să-mi fac studiile de licență, așa cum am întâlnit cei mai calzi oameni și cei mai dedicați profesori. Datorită experiențelor de acolo m-am maturizat, am dezvoltat noi abilități, și am avut timp să înțeleg ce îmi place cu adevărat.
Din cauza pandemiei nu am avut parte de o studenție despre care mi s-a tot povestit, în schimb am avut timp să mă dedic și altor pasiuni: gastronomie, documentare despre spațiu, puzzle-uri și cel mai important, dezvoltare personală.
În plus, am înțeles că pe lângă Relații Internaționale, mi-ar plăcea să mă specializez și în comunicare, așa că am ales, ca din toamnă să urmez programul de masterat „Comunicare Internațională” la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, cu speranța să acumulez suficientă experiență pentru a aduce modificări în sistemele viciate din țara mea, pentru a sprijini realizarea integrării în cadrul Uniunii Europene a Republicii Moldova. dar și pentru a compensa oportunitățile pe care le-am ratat din cauza celor 2 ani de pandemie COVID-19.
Tataru Ionela, șefă de promoție pe specializarea Contabilitate și Informatică de Gestiune în limba engleză, în cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
Mă numesc Ionela Tataru, absolventa Liceului Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău. În perioada liceului am descoperit voluntariatul, care a devenit una dintre pasiunile mele. După absolvirea liceului, am ales să-mi urmez studiile de licență la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, specializarea Contabilitate și Informatică de Gestiune în limba engleză. Pasiunea pentru voluntariat a crescut și mai mult, iar în primul an de facultate am reușit să devin membră în 4 organizații studențești. Voluntariatul a reprezentat o cale de a cunoaște oameni cu aceleași pasiuni, de a mă dezvolta nu doar personal, dar și profesional și de a petrece timpul frumos. Clujul a devenit aproape “acasă” într-un timp foarte scurt. Am ales acest oraș pentru oportunitățile de dezvoltare pe care le oferă unui student. În anul 2, am început 2 programe de internship, unul din domeniul marketing, iar celălalt – contabilitate și audit. La începutul anului terminal, am fost angajată part-time într-o companie multinațională pe poziția de Junior în Audit, reușind să combin facultatea și jobul. Am decis că îmi voi continua studiile la masterat tot în Cluj la aceeași facultate, însă la o altă specializare, Econometrie și statistică aplicată. Pe viitor, nu exclud că voi reveni în Republica Moldova, fiindcă sunt de părere că există posibilitatea de a crește profesional.
3. Bobîrcă Dan, șef de promoție pe specializarea Mecatronică, în cadrul facultății Design de Produs și Mediu, Universitatea Transilvania din Brașov
Numele meu este Bobîrcă Dan, originar din or. Florești, Republica Moldova. Sunt absolvent al Facultății de Design de Produs si Mediu, specializarea Mecatronică, din cadrul Universității Transilvania din Brașov. Am ales să studiez mecatronică deoarece această specializare combină diferite ramuri ale ingineriei și fiind, la moment, un tânar care încă nu știa exact ce și-ar dori să facă în acest domeniu, am vrut să interacționez cu materii cât mai diverse, ceea ce mi-ar fi permis să îmi găsesc locul în inginerie, lucru care s-a și întîmplat. Faptul că Universitate Transilvania oferă cel mai bun program de mecatronică din România a fost principalul motiv pentru care am optat să îmi fac studiile aici, la Brasov. În scurt timp după admiterea la facultate am început să explorez acest oraș și împrejurimile, descoperind traseele de drumeție, acesta devenind un hobby care mi-a permis să îmi distrag atenția de la studii și să mă întorc cu forțe noi. Momentan activez în calitate de inginer automatist și intenționez să evoluez în continuare în acest domeniu, respectiv să îmi dezvolt puținele cunoștinte pe care le am.
Nimerenco Ana, șefă de promoție pe Facultatea Științe Economice și Administrarea Afacerilor, Universitatea Transilvania din Brașov
Numele meu este Nimerenco Ana și provin din satul Popeasca, raionul Ștevan-Vodă. Anii de liceu i-am petrecut în orașul Brașov, România, unde m-am stabilit împreună cu mama și fratele meu si am absolvit Liceul Andrei Mureșanu, profilul Științele Naturii.
Ulterior liceului, am ales să urmez studiile la Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor, specializarea Finanțe și Bănci. Astfel, pot spune că soarta m-a adus în acest oraș de poveste. Sunt o persoană activă, care iubește să gătească, să citească și în mod special drumețiile, iar Brașovul este un loc perfect din acest punct de vedere, așa cum are multiple destinații turistice și este înconjurat de păduri și munți.
Deși mutarea într-o altă țară a fost dificilă, ulterior am înțeles cât de mult noroc am avut și mai ales câte oportunități voi avea în viitor. România este țara perfectă pentru cei care vor o schimbare, vor să iasă din zona de confort și să nu se distanțeze prea mult de casă, iar utilizarea aceleeași limbi și prezența unei mentalități apropiate sunt de asemenea avantaje considerabile. Mai mult, în unele orașe cum este cazul Brașovului există o comunitate mare de cetățeni moldoveni de toate vârstele, iar pentru susținerea elevilor și a studenților au fost fondate asociații studențești cum este și Asociația Tinerilor Basarabeni din Brașov în cadrul căreia sunt voluntară.
În ceea ce privește domeniul de studii ales de mine, a fost determinat de analiza personalității și a plăcerilor mele, dar și a documentării privind facultatea din mai multe surse care mi-au arătat prestigiozitatea acesteia. Pe parcursul anilor de studii interesul meu pentru acest domeniu a crescut și am decis să îmi continui formarea ca economist prin programul de masterat: Management financiar-bancar.
Experiența mea ca elevă și studentă în România, demonstrează faptul că responsabilitatea și mai ales munca corectă și perseverența, întotdeauna determină rezultate frumoase care sunt răsplătite și sunt fericită pentru noile posibilități care mi s-au oferit.
Ursachi Cristi, șef de promoție pe specializarea Constructii Civile, Industriale și Agricole, Universitatea Gheorghe Asachi din Iași
Mă numesc Ursachi Cristi și sunt din comuna Grătiești, R. Moldova. Îmi place și mă ocup cu sportul (tenis, sah, fotbal, volei etc), joc adesea jocuri de societate cu prietenii și ador ciclismul, deși nu l-am practicat din anul 1 de facultate.
Muncesc în Iași, la o firmă de construcții de infrastructură și civile, în calitate de inginer proiectant. Am început munca recent la firma prezentă, am muncit din anul 3 de facultate la o altă firmă unde am cunoscut cei mai buni proiectanți din Iasi și am simțit că pot învăța mai mult. Am ales să frecventez studiile de licență în Iași, iar acum sunt student la masterat, în Iași, pentru a fi mai aproape de casă în continuare.
Îmi doresc să schimb unele moduri prin care se fac unele procedure. Nu o să fie ușor și nu o să fie nici rapid, dar eu cred că pot face asta. Cred că pot elimina multe proceduri manuale și multe greșeli care pot fi făcute în urma acestor proceduri.
Cu drag m-aș întoarce acasă, aveam asta în gând încă din anul I de facultate, iar asta ar fi fost dacă măcar aș putea învăța ceea ce am învățat aici.
Prichici Alina, șefă de promoție pe IP Centrul de excelență în economie și finanțe, specialitatea Contabilitate.
Sunt Alina Prichici și m-am născut într-un sat orheian. Prietenii mă cunosc ca o fire pasionată de franceză, contabilitate și de programe de calcul tabelar. Mai și scriu uneori. Îmi place extrem de mult să fiu atentă la cuvinte. De aceea cred în puterea cuvintelor care încurajează, vindecă ori care tac.
Voluntariatul e parte ființială din partea mea de câțiva ani buni. Nici nu i-am dat voie să mă lase când m-am angajat acum un an. Deși, trebuie să recunosc, și-a schimbat formele de manifestare. De la implicare fizică înainte – la scriere de texte acum. O adaptare la job care mi-a oferit șansa să nu ratez ceea ce mă împlinește.
Am venit la Chișinău cu o valiză mare de visuri. Le-am și făptuit pe o parte din ele. Am avut de la început convingerea că în capitală pot să fac tot ce mă crește ca elev și profesionist, fără a pierde din vedere nevăzutul. Și sper din tot sufletul că mi-a reușit. După ce am absolvit gimnaziul, simțeam necesitatea să corelez studiile liceale cu o direcție profesională care să-mi așeze cunoștințele într-un fundament practic, ancorat în realitățile de acum. De aceea, să studiez contabilitatea în IP CEEF a fost o decizie care s-a pliat exigențelor mele de dinainte. Nu cunoșteam mare lucru despre contabilitate când am venit. Îndrăznesc să spun că era ca o pagină albă în minte. Dar s-a dovedit a fi o experiență de studiu și de lucru în care s-a rodit împlinirea mea.
De aceea mai departe am hotărât să fac tot contabilitate, la care s-a adăugat și informatica de gestiune, numai că într-un context de viață nou. La Sibiu. De acasă plec tot acasă. În cele câteva zile care mă despart de familiar, coc în minte ideea că decizia privind revenirea în Republica Moldova nu mi-o pot asuma acum. În trei ani, multe nu vor mai fi la fel.
Nicolaescu Mădălina, șefă de promoție pe Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor, Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iași
Mă numesc Nicolaescu Mădălina și sunt o tânără ambițioasă originară dintr-o comună mică, dar în plină dezvoltare și anume Lozova, Raionul Strășeni, Republica Moldova.
Odată cu absolvirea studiilor liceale, trebuia să aleg în ce direcție îmi voi continua drumul. Datorită faptului că nu știam sigur ce doresc să fac, eram sceptică la opțiunile disponibile. Prin multitudinea de oferte educaționale pe care România le oferea etnicilor români, era și domeniul de Ingineria Securității Industriale, domeniu ce poate să-mi ofere un loc de muncă bun și un viitor prosper într-o țară Europeană.
Așa mi-am început studiile la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor, facultate din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, unde am cunoscut oameni extraordinari ce m-au încurajat mereu spre autodepășire.
Încă din primul an am înțeles ca locul meu este acolo, ca pot face ceea ce îmi place, că pot ieși din zona mea de confort și că pot da tot ce este mai bun din mine. Așa am ajuns sa fiu membru activ din cadrul mai multor asociații de voluntariat: ATRAG Iași – Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor, FTB – Federația Tinerilor Basarabeni, să devin membru al biroului de conducere ASAFSIM – Liga Studenților Facultății de Știința și Ingineria Materialelor și să particip la Sesiuni de Cercuri Științifice din cadrul facultății.
După finalizarea celor 4 ani de învățare continuă, munca mea a fost răscumpărată, obținând titlul de „Șef de Promoție”, ceea ce este o adevărată onoare pentru mine și tind să le mulțumesc atât profesorilor, cât și persoanelor dragi ce au fost alături de mine.
Acum, pentru a pune în practică tot ce am învățat la facultate, am ales să profesez în cadrul unei companii internaționale ca Responsabil Securitate și Sănătate în Muncă. Cu toate că am început acest serviciu, vreau să mă dezvolt în continuare, așa că am ales să obțin diploma de masterat la aceeași facultate.
În încheiere, aș vrea să îndemn toți elevii cât și studenții, să nu le fie frică să se autodepășească, să se agațe de orice oportunitate și să nu-și uite visele, căci doar așa pot ajunge acolo unde își doresc și chiar mai sus.
Ilovan Victoria, șefă de promoție pe specializarea Sociologie în cadrul Facultatății de Sociologie și Comunicare, Universitatea Transilvania din Brașov
Mă numesc Victoria Ilovan și sunt din orașul Ialoveni, Republica Moldova. Atunci când vine vorba de a mă descrie mă confrunt cu mii de emoții. Cu supărare pentru că la vârsta mea de 23 de ani încă nu am reușit să înțeleg din ce aluat este frământată viața, cu frustrare deoarece cunoașterea de sine este un proces anevoios și de lungă durată și cu confuzie, pentru că oricât de banal nu ar suna, dar nu mă cunosc în totalitate sau aș putea zice, mă cunosc foarte puțin. Este necesar de menționat că muncesc în continuu întru a mă descoperi și a-mi înțelege sufletul și mintea. Ceea ce ține de pasiunile mele nu sunt numeroase. De fire sunt pasională și mă dedic cu tot sufletul lucrurilor care îmi dau viață. Recent am reușit să redescopăr arta brodatului. Nu sunt cea mai iscusită meșteriță, dar ador să creez tablouri „pictate” pe pânză de bumbac cu ață în loc de vopsea. În aceeași măsură, nu mai puțin important în viața mea este dansul și muzica. Atunci când venise timpul de a-mi alege viitoarea facultate și viitorul oraș, care urma să mă găzduiască, nu am fost pregătită din niciun punct de vedere. Mă concentrasem foarte mult pe susținerea cu brio a examenului de bacalaureat încât uitasem să mă gândesc și la viitor. Am lăsat totul pe ultima sută de metri, cea mai mare greșeală, și m-am lăsat în brațele destinului. Am ales să-mi petrec anii de studenție în orașul Brașov pentru a fi mai aproape de munți și pentru că este un oraș deosebit de frumos, liniștit și curat. Se plia foarte mult pe personalitatea mea. Iar studiile am ales să mi le fac la Universitatea Transilvania din Brașov la facultatea Sociologie și Comunicare, programul de studiu Sociologie. Am avut foarte mare noroc că am îndrăgit această facultate și mă văd în viitor în rolul de sociolog. Deși îmi doresc să continui studiile în domeniul deja îndrăgit, încă nu m-am hotărât la ce masterat să aplic. La moment mă aflu acasă, în Moldova. Mi-am luat o pauză pentru sufletul și mintea mea și activez în calitate de operator de sondaje. Însă am intenția la anul să aplic la masterat la București și să continui să mă dezvolt în direcția domeniului sociologiei. Cu Republica Moldova aș putea spune că mă aflu într-o relație de love-hate. Îmi iubesc țara pentru familia mea, pentru oamenii cu suflet mare și simpli și pentru natura îmbietoare, însă o iubesc mai puțin pentru lipsa de oportunități de a crește, pentru piedicile care ți se pun în drumul tău profesional și de ce nu, pentru salariile care îți taie din entuziasm. Totodată, nu voi pleca departe de casă pentru a avea posibilitatea să primesc o îmbrățișare de la mama oricând aș simți nevoia.
Versteac Aurica, șefă de promoție pe specializarea Afaceri Internaționale în cadrul Facultății de Științe Economice, Universitatea Ovidius din Constanța
Mă numesc Versteac Aurica studentă basarabeancă originară din Chișinău, dar care a finalizat studiile de licență în orașul Constanța. În ultima perioada ocupația preferată s-a dovedit a fi călătoriile. Ocupație ce am îndrăgit-o odată cu activitatea de voluntariat în Asociatia Comunitatea Tinerilor Basarabeni din Constanța care reprezintă o sursă de motivație pentru toată perioada de ajutor oferită de-a lungul studenției. Am ales orașul Constanța pentru marele avantaj care îl oferă studenților, ieșirea la Marea Neagră și a fost o decizie de care nu voi regreta cu siguranță. Atat de mult mi-a plăcut la Constanța întrucât îmi voi continua studiile și la master la aceeași facultate de Științe Economice. Sper să fie o experiență la fel de frumoasă și deosebită care va creiona amintiri de neuitat în viața de studenție. Iar în viitor când voi reveni în Republica Moldova voi pune în practică eficient tot ce am adunat de-a lungul timpului.
Oroșan Victoria, șefă de promoție pe specializarea Economie și Afaceri Internaționale în cadrul Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor, Universității de Vest din Timișoara.
Mă numesc Victoria Oroșan și vin din orașul Fălești. Am studiat Economie și Afaceri Internaționale în cadrul Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor a Universității de Vest din Timișoara.
Ador să călătoresc, să descopăr culturi noi, să le cunosc arhitectura și gastronomia. Îmi place să citesc, să audiez orice mă face să-mi lărgesc cunoștințele și conștiința. Despre aceste două pasiuni au fost și cei trei ani de facultate. Am ales Timișoara pentru că se potrivea listei mele lungi cu criterii la acel moment, dar și pentru că era cea mai îndepărtată dintre toate orașele mele favorite din România, ceea ce însemna că trebuia să mă depășesc mult și așa s-a întâmplat, mai ales că urma să merg mult mai departe mai apoi. Facultatea, respectiv specializarea, am ales-o pentru că mi se părea cea mai potrivită pentru mine atunci, la cât știam eu despre mine la 18 ani. De ce am spus anterior despre călătorit și învățat?! În anul doi de facultate am decis că vreau un pic mai mult și am luat o bursă Erasmus. Am studiat în Cracovia, Polonia – un oraș la fel de frumos ca Timișoara. În anul trei am zis că vreau încă ceva, așa că am luat a doua bursă Erasmus și am mers să studiez în Lisabona, astfel că am învățat, dar și călătorit pe măsură.
Ce ține de studii viitoare, am decis să-mi dau un pic de timp să mă descopăr și să explorez, iar dacă este să vorbesc despre viitor, în general, îmi doresc să revin în Republica Moldova, să contribui la binele și frumosul din țară, dar toate la timpul lor.
Rusu Maria, șefă de promoție pe Liceul Tehnologic Silvic (LTS) Câmpeni, Județul Alba
Numele meu este Rusu Maria și în acest an am absolvit Liceul Tehnologic Silvic (LTS) Câmpeni din județul Alba, profil economic. La începutul studiilor liceale eram impresionată, dar, totodată, și confuză în studierea unor materii pe care nu le cunoșteam, însă încercam să îmi aprofundez cunoștințele pentru a mă motiva și a întelege ce îmi doresc cu adevărat, ca în momentul actual să dețin diploma de bacalaureat, fiind șefa promoției 2022 al LTS Câmpeni. De asemenea, pot spune cu demnitate că cunoștințele acumulate în liceu se vor presăra peste ani, pe băncile Universității de Vest din Timișoara, la specialitatea contabilitate, fiind admisă în acest an acolo și îi îndemn și pe ceilalți colegi mai mici să fie receptivi și să facă alegerea potrivită, pentru că au posibilități deosebite în a-și urma visele, precum am avut și eu în anul 2021. Anul 2021 mi-a oferit posibilitatea de a pleca cu grupul școlar în Portugalia, și nu doar pentru a merge în practică, dar și pentru a vedea diverse locuri. Vă îndemn și pe voi, dragi colegi, să fiți receptivi și vă urez succes!
Gîscă Liliana, șefă de promoție pe Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați
Sunt Liliana Gîscă, o tânăra de 23 de ani originară din or. Chișinău care iubește meme-urile, muzica, pisicile, arta, apusurile și economia. Interesul meu pentru domeniul economic își are rădăcinile încă din perioada gimnazială, urmând ulterior Centrul de Excelență în Economie și Finanțe din Chișinău. După absolvirea acestuia am ales să continui studiile în România, alegere ce a avut drept scop autodepășirea, autocunoașterea și maturizarea. De curând am absolvit specializarea Finanțe și Bănci în cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, purtând titulatura de „Șef al promoției 2022”. Aceasta a fost rezultatul ambiției, setei de nou, responsabilității, curajului și a perfecționistului din mine. Recunosc că un rol în alegerea orașului a fost distanța față de casă, dar, totodată, și prezența oportunităților de creștere academică și profesională. Perioada studenției a fost una frumoasă și astăzi pot spune că nu regret alegerea făcută, întrucât am avut parte de studii care au fost și sunt la nivel, meritul fiind al răbdării, profesionalismului și dedicării profesorilor. În același timp, m-am ales cu noi omuleți frumoși și dragi cu care am legat prietenii. Întrucât domeniul ales este indispensabil vieții cotidiene, este în ontinua dezvoltare și îmi trezește interesul, am decis să urmez programul de masterat „Management financiar și bancar”, aceasta fiind următorul pas orientat spre formarea mea ca economist.
Diaconu Nicoleta, șefă de promoție pe specializarea Marketing, Facultatea de economie si administrarea afacerilor, Universitatea de Vest din Timișoara
Numele meu este Diaconu Nicoleta, sunt originară din Republica Moldova, orașul Bălți.
Povestea mea a inceput destul de interesant pe alocuri cu peripetii, dar dacă ar fi să îmi retrăiesc anii de studenție încă o dată, aș fi ales aceeași cale. Fiind în clasa terminală, ca și fiecare absolvent de liceu, am început să mă gândesc din ce în ce mai mult la viitorul meu. Mă bucur foarte mult că mi-am făcut studiile liceale acasă, consider că avem un sistem de învățământ foarte puternic. Cel puțin, din propria-mi experiență, am rămas profund satisfăcută de calitatea studiilor care mi s-au oferit la I.P.L.T. Mihai Eminescu din orașul Balți, unde am avut ocazia să îmi fac atât studiile în limba franceză, cât și în limba română. Avantajul acestei instituții e că ofera elevilor șansa de a-și face studiile la o facultate din Franța.
Cu toate ca am fost acceptată în orașul Strasbourg din Franța, la economie, eram sigură 100% că mi-aș dori să îmi fac studiile în Timișoara, oraș îndrăgit de mine și spre marea mea uimire – un oras în care în ultimii ani vin din ce în ce mai mulți studenți din Republica Moldova. La început a fost dificil, deoarece nu știam la ce specialitate să aplic și cu ce se mănâncă. Astfel, am ales câteva domenii diferite, cum ar fi arhitectura, medicina și economia. Spre marea mea uimire, am fost acceptată la toate 3, de aici a început cea mai dificilă etapă, ieșirea din zona mea de confort, treierea si alegerea domeniului care mă va bucura în viitor. Astfel, analizând și cântărind, am ales să îmi urmez studiile în domeniul economic, mai exact Marketing (fiind o persoană creative, dar în acelasi timp, extrem de calculate și îndragostită de cifre).
Am inteles că sunt la locul și momentul potrivit când am fost remarcată în primul an de facultate de către un profesor care activa și la NASA, și am fost întrebată de unde vin și ce profil am făcut. În acel moment am simțit un soi de mândrie, curaj și fericire că vin din Republica Moldova. În plus am auzit de numărate ori despre faptul că elevii moldoveni fac față tuturor încercărilor și sunt printre cei mai buni studenți în România.
Mă bucur foarte mult de educația pe care am primit-o acasă, m-a învățat să fiu mereu optimistă să încerc lucruri noi, fapt care m-a ajutat foarte mult când am plecat pe timp de pandemie cu o mobilitate Erasmus în Franța, orașul Nice. Am cunoscut o lume nouă, o lume plină de oameni de diferite etnii, dar cel mai mult m-au bucurat moldovenii noștri care au dat dovadă de curaj și ambiție studiind în Franța. Chiar suntem un popor extrem de frumos!
Am fost admisă la ciclul de Master în Timișoara, a fost unicul oraș unde mi-am depus actele, deoarece acest oraș mi-a devenit ca o casă, și aici mi-aș dori să îmi continui studiile în domeniul Marketingului, în special, în Franța.
Cu părere de rău, nu m-aș vedea la moment activând în Republica Moldova, cu toate că avem o tară foarte frumoasă și cu valori deosebite. Cred că Republica Moldova are nevoie de o schimbare majoră, cât și de noi toți, acei oameni care au plecat de acasă pentru a transforma/ trezi țara noastră la un nivel mai aproape de unul european și a le oferi tinerilor din țară un viitor frumos și sigur.
Totuși, nu pot să zic că odată plecată de acasă, nu trăiesc cu acel dor de casă. Pe parcursul anilor de studenție am revenit acasă de nenumarate ori,,la oamenii dragi, la aerul de acasă. Sper foarte mult ca viitorii noștri studenți să contribuie la dezvoltarea și prosperarea acestei țări și câți mai mulți tineri să revină acasă.
Arteni Cătălina, șefă de promoție pe specializarea Tehnologia și Designul Confecțiilor din Piele și Înlocuitori
Sunt Arteni Cătălina, absolventă al facultății de Design Industrial și Managementul Afacerilor din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. Am învățat la Colegiul Tehnologic din Chișinău, absolvind cu diplomă de technician în proiectarea și tehnologia cofecțiilor din țesături. Astfel, fiind pasionată de acest domeniu, am ales să-mi continui studiile în aceiași ramură. De aceea, dorind să obțin o diplomă europeană, am ales să studiez la Iași.
Acest pas nu a fost ușor, dar la final s-a meritat. Am cunoscut persoane noi și am legat prietenii, am savurat din viața de student atât prin nopți, învățând înainte de examene, cât și prin distracții și călătorii cu trenul. Am îndrăgit atât orașul, cât și oamenii de acolo.
În cadrul fiecărei facultăți sunt organizații studențești care au grijă ca toți patru ani să fie cei mai frumoși din viața unui student, iar pentru a te simți ca acasă, există Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor (ATRAG Iași), unde cunoști și alți studenți basarabeni.
Țin să menționez că pe parcursul a patru ani de facultate am trăit experiențe frumoase, precum participarea în fiecare an, în cadrul concursurilor din cadrul facultății, realizând ținute și tot odată fiind și manechin.
Am descoperit frumusețea orașelor din România și am beneficiat de facilitățile care le oferă acest stat studenților, cum ar fi, taberele gratuite la mare pentru cei ce obțin medii mari la finalul anului de învățământ. De asemeni, am gustat din experiența de a fi student Erasmus în Milano.
Am absolvit ca Inginer în Tehnologia și Designul Confecțiilor din Piele și Înlocuitori, alegând să învăț un domeniu nou și nu am regretat, iar din acest an, încep studiile de master la aceiași facultate și specializare.
Fiind studentă în România, am acumulat o mulțime de amintiri frumoase, am cunosut persoane minunate și am avut parte de experiențe, pe care, în Moldova nu cred că le-aș fi avut.
Chele Mariana, șefă de promoție pe specializarea Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor
Numele meu este Chele Mariana, sunt proaspătă absolventă a Universității din Craiova, facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor. De mică îmi placeau cifrele și banii, probabil acesta a fost și motivul principal pentru care am ales să studiez în domeniul științelor economice. Am ales Craiova ca oraș gazdă pentru cei trei ani de licență din mai multe motive: Craiova se numără printre universitățile de top din România; Voluntarii din cadrul asociației studenților basarabeni din Craiova au fost și continuă să fie unii dintre cei mai primitori și receptivi; Universitatea oferă posibilitatea de a cumula bursa de etnic cu cea de performanță; Căminele sunt în condiții foarte bune. Pentru viitor nu vreau să mă opresc aici, îmi doresc să urmez masteratul la fel într-o țară europeană, doar că deja nu România. Olanda și Danemarca oferă o mulțime de posibilități pentru studenți, respectiv urmează să mă decid pe care o aleg. Însă până atunci am decis să descoper piața de muncă a Republicii Moldova pentru a vedea dacă mă regăsesc aici sau nu.
Ursachi Aliona, șefă de promoție pe Colegiulul Economic ,,Dimitrie Cantemir” Suceava
Mă numesc Ursachi Aliona, sunt absolventă a Colegiului Economic ,,Dimitrie Cantemir” Suceava. Sunt o persoană responsabilă, optimistă, și perseverentă calități ce au contribuit la succesul meu, care m-au determinat să obțin titlul de ,,șef de promoție 2022″ al Colegiului Economic ,,Dimitrie Cantemir” Suceava. Da, nu este acesta cel mai mare succes al vieții, dar este o reușită ce mi-a conferit mai multă încredere în mine, este un rezultat frumos al celor 4 ani de studii, (,, o remunerație a nopților nedormite “), un imbold (dacă aș putea să-l numesc așa) de a merge mai departe, de a tinde spre noi rezultate. Nu acesta era scopul pentru care învățam, obiectivul principal a fost să obțin o notă mare la examenele de bacalaureat și să fiu admisă la universitate pe un loc bugetat dar și cu bursă, le-am reușit pe ambele, ba chiar și mai mult. Alegerea acestui colegiu a fost spontană. Eram hotărîtă că doresc să îmi continui studiile în România, dar nu aveam o preferință pentru un liceu anume sau oraș, respectiv primul liceu pus la “nimereală” pe listă a fost acesta. Pot spune că soarta a hotărît pentru mine în cel mai reușit mod. Sunt mulțumită de alegerea făcută, atît orașul în sine cît și liceul nu mi-au dat motive de regret.
Nu îmi pare rău că am ales să învăț în România. Chiar dacă acest pas a fost unul nesigur inițial, a avut totuși un impact enorm în formarea mea. În continuare am ales să îmi continui studiile tot în România. Sunt de-acum studentă la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași în cadrul facultății de economie și administrare afacerilor, specializarea ,,Informatică economică”.
Totuși, pe viitor aș dori să mă reîntorc în Republica Moldova, doar pentru a fi acasă, alături de familie, dar de-acum timpul le va aranja pe toate.
Articol editat de: Antuanela RAILEANU
Coordonator Comunicare FTB
E-mail: antuanela.raileanu@ftbromania.ro
Pagina de facebook FTB: https://www.facebook.com/FTB.Romania
Pagina de instagram FTB: https://www.instagram.com/ftbromania.ro/