De la capăt…un an de la dobândirea personalității juridice: Retrospectiva celor mai provocatoare realizări

Acum un an, pe 24 septembrie 2021, Federația Tinerilor Basarabeni (FTB) din România a dobândit personalitate juridică. În toată această perioadă am scris povestea unei comunități care și-a atins un obiectiv primordial: cel de a pune pe roate o structură la nivel național care să reprezinte toți tinerii basarabeni din România.

 

Prima scânteie…

 

Povestea, de fapt, a început cu mult timp în urmă. Înainte ca FTB să ajungă un ONG recunoscut de către autoritățile române, a existat un grup de inițiativă sub denumirea de FTRP (Federația Tinerilor Români de Pretutindeni). Timp de doi ani structura a funcționat în calitate de grup de inițiativă din cadrul căreia făceau parte 8 organizații și asociații de studenți basarabeni din România.

 

Toate năzuințele au format ceea ce numim astăzi FTB

 

Era firesc și inevitabil să ne dorim mai mult. Comunitatea a început să prindă contur, exact ca un bulgăre de zăpada care se rostogolește la vale. Am atras oameni noi, asociații noi, ne-am făcut prieteni care au crezut în idealurile noastre. Toate năzuințele au format ceea ce numim astăzi FTB. Poate că pentru alții, un an de activitate ar însemna foarte puțin. Pentru noi, însă, a fost cel mai intens an în care am luat-o de la capăt și am construit temelia unui ONG al tinerilor basarabeni din România.

 

Realizări și reușite!

 

Uitându-ne în urmă, realizăm cu mândrie că am adunat multe amintiri care au marcat parcursul nostru de până acum. Haideți să povestim care au fost acestea…

 

➖ Campania AdmiteRO care se desfășoară anul împrejur prin care sprijinim sute de tineri să acceseze studii de calitate în România!

➖ Târgul Universităților din România ediția a XI prin care le-am prezentat absolvenților din Republica Moldova oferta educațională din România.

➖ Proiectul Resurse pentru Organizații de Tineret din Republica Moldova prin care am le-am pus la dispoziție tinerilor de peste Prut acces la resurse educaționale și profesionale, bucurându-ne, astfel, de un schimb de experiențe inedit între noi. Proiectul a fost sprijinit și finanțat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, căruia îi mulțumit pentru încrederea acordată.

➖ Evenimentul cu ocazia zilei de 1 decembrie, Ziua Națională a României care a reunit peste 200 de tineri basarabeni la Alba-Iulia care au celebrat în același gând și spirit – unirea!

➖ Am pus umărul alături de ARC România și Action Aid la criza refugiaților din România. Proiectul a constat în activități de traducere de la graniță și centre de refugiați. Sute de voluntari FTB au fost implicați în astfel de acțiuni.

 

Aducem mulțumiri tuturor celor care ne-au foat alături în mandatul nostru de a consolida comunitatea de basarabeni din România. Avem o cale lungă de parcurs, dar care va fi cu multe lecții învățate și experiențe memorabile.

 

Mulțumim, FTB, pentru tot ce a fost până acum. La mulți ani!

Articol scris de: Antuanela RAILEANU

Coordonator Comunicare FTB

E-mail: antuanela.raileanu@ftbromania.ro 

Pagina de facebook FTB: https://www.facebook.com/FTB.Romania

Pagina de instagram FTB: https://www.instagram.com/ftbromania.ro/